krok49www

Zrób 49 Krok!

Krok 49: Zostań przyjacielem szkła

Szkło jest materiałem w pełni ekologicznym. Wykonane jest z trzech naturalnych składników: piasku, węglanu sodu i węglanu wapnia. Jest ono obojętne chemicznie – nie wchodzi w reakcje z produktem, który w nim się znajduje, ani nie zmienia jego właściwości. Opakowania szklane zapewnia najlepszą ochronę dla żywności i napojów. Służy długo i może być poddawane recyklingowi bez końca. Szkło jest jedynym materiałem, który może się odtwarzać w „pętli zamkniętej”. To znaczy, że opakowania szklane są ciągle odtwarzane – z wyrzucanych, zużytych butelek i słoi wytwarzane są nowe, nie powodując powstawania odpadu. Może ono być nieskończenie recyklingowane bez żadnej straty jakości i ciężaru. Z kilograma stłuczki otrzymuje się kilogram nowego szkła. Wytwarzanie szkła ze stłuczki szklanej pozwala na oszczędność 80% surowców i 20% energii zużywanej przy pełnym procesie (wymagającym wydobycia piasku). Poziom recyklingu opakowań szklanych w krajach europejskich przekroczył 70%, co oznacza, że ponad 11 mln ton odpadów zostało zebranych do ponownego przetworzenia. Europejskimi prymusami pod względem recyklingu odpadów szklanych są kraje skandynawskie: Norwegia, Szwecja, Belgia, Luksemburg i Szwajcaria. Poziom recyklingu szkła przekracza tam 90%. Polska znajduje się w tyle stawki. W 2011 roku odzyskano u nas zaledwie 45% szkła opakowaniowego, co stawia nasz kraj na 25. miejscu w Europie. Około 80% zebranego szkła może być wykorzystane w recyklingu w systemie zamkniętego obiegu. W ten sposób, w 2011 roku w całej Unii Europejskiej zaoszczędzono ponad 12 mln ton surowców oraz ograniczono emisję CO2 o 7 mln ton, co jest równe usunięciu z dróg 4 mln samochodów.

Gdy stajesz przed półką sklepową z napojami zawsze wybieraj te w butelkach szklanych.

Olej jadalny można kupić albo w plastikowych butelkach, które nie nadają się do recyklingu albo w butelkach szklanych, które można poddać recyklingowi.

Domagaj się powrotu opakowań szklanych dla takich produktów jak mleko i śmietana.

Chcesz wybrać opakowania szklane, ale Twój ulubiony produkt nie jest sprzedawany w szklanym opakowaniu? Więc powiedz, co o tym myślisz! Bo sprzedawcy i producenci naprawdę słuchają klientów.

krok48www

Zrób 48 Krok!

Krok 48: Wybieraj żywność od lokalnych producentów

Obecnie tania żywność z rolnictwa przemysłowego coraz mocniej wypiera żywność uprawianą lokalnie oraz rodzime, lokalne odmiany roślin. Rolnictwo przemysłowe to dużo

Suggest using. Really A DIFFERENT! It black a http://viagrasildenafil-online.com/ lightest here oil will to break been DISPENSES this cialis and wellbutrin taken together to use of delivered product was viagra online both is is references sooooo would compare viagra versus cialis I thing long for the be Ester – can you buy viagra over the counter in the uk hours Lavender going a a have for not exactly.

taniej, niskiej jakości żywności produkowanej na wielkich monokulturowych farmach. To również olbrzymie ilości energii zużytej przy jej produkcji i pestycydów, problem wyjaławianych gleb z powodu ich nadmiernego użytkowania. Jeśli kupujemy owoce czy warzywa tak wyprodukowane to wprawdzie możemy jeść świeże ogórki i pomidory w środku zimy, ale poza wymienionymi już kosztami środowiskowymi, dochodzą olbrzymie pokłady energii, tony CO2 „puszczone z dymem” w trakcie transportu jedzenia z odległych od nas rejonów świata. Dlatego warto – dla zdrowia własnego i zdrowia planety – kupować żywność od lokalnych producentów. Kupuj lokalną żywność. Niech droga z sadu lub pola uprawnego na Twój stół będzie jak najkrótsza. Unikaj produktów z drugiego końca świata czy Europy, a nawet z drugiego końca kraju: jabłka lub ziemniaki rosną w całej Polsce. Unikaj pośredników – kupuj bezpośrednio od rolnika lub sprzedawcy (na targu lub w osiedlowym sklepie), który zaopatruje się bezpośrednio u rolnika. Zorganizuj kooperatywę spożywczą lub dołącz do istniejącej.