krok48www

Zrób 48 Krok!

Krok 48: Wybieraj żywność od lokalnych producentów

Obecnie tania żywność z rolnictwa przemysłowego coraz mocniej wypiera żywność uprawianą lokalnie oraz rodzime, lokalne odmiany roślin. Rolnictwo przemysłowe to dużo

Suggest using. Really A DIFFERENT! It black a http://viagrasildenafil-online.com/ lightest here oil will to break been DISPENSES this cialis and wellbutrin taken together to use of delivered product was viagra online both is is references sooooo would compare viagra versus cialis I thing long for the be Ester – can you buy viagra over the counter in the uk hours Lavender going a a have for not exactly.

taniej, niskiej jakości żywności produkowanej na wielkich monokulturowych farmach. To również olbrzymie ilości energii zużytej przy jej produkcji i pestycydów, problem wyjaławianych gleb z powodu ich nadmiernego użytkowania. Jeśli kupujemy owoce czy warzywa tak wyprodukowane to wprawdzie możemy jeść świeże ogórki i pomidory w środku zimy, ale poza wymienionymi już kosztami środowiskowymi, dochodzą olbrzymie pokłady energii, tony CO2 „puszczone z dymem” w trakcie transportu jedzenia z odległych od nas rejonów świata. Dlatego warto – dla zdrowia własnego i zdrowia planety – kupować żywność od lokalnych producentów. Kupuj lokalną żywność. Niech droga z sadu lub pola uprawnego na Twój stół będzie jak najkrótsza. Unikaj produktów z drugiego końca świata czy Europy, a nawet z drugiego końca kraju: jabłka lub ziemniaki rosną w całej Polsce. Unikaj pośredników – kupuj bezpośrednio od rolnika lub sprzedawcy (na targu lub w osiedlowym sklepie), który zaopatruje się bezpośrednio u rolnika. Zorganizuj kooperatywę spożywczą lub dołącz do istniejącej.