Krok 5: Zrezygnuj z owoców egzotycznych
Transport przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego i negatywnie oddziałuje na samego człowieka. W skali Unii Europejskiej jest źródłem niemal 54% całkowitej emisji tlenków azotu 45% tlenku węgla, 23% niemetalowych lotnych związków organicznych oraz około 25% pyłów. Odpowiada również za ponad 41% emisji prekursorów ozonu troposferycznego oraz 23% emisji CO2 i niemal 20% innych gazów cieplarnianych. Wiele produktów, które spożywamy codziennie, m.in. owoce cytrusowe, ryż, soczewica, soja, warzywa niesezonowe przeleciały lub przejechały tysiące kilometrów, zanim znalazły się na naszych stołach. To ogromne marnotrawstwo energii oraz źródło zanieczyszczeń przyczyniających się do globalnego ocieplenia. A przecież spożywanie tych produktów nie jest koniecznością życiową. Wiele z nich można zastąpić naszymi krajowymi, sezonowymi produktami, które nie wiążą się z tak dużymi kosztami środowiskowymi. Zamiast kupować produkty egzotyczne, np. banany, wybierz nasze rodzime, np. jabłka. Jako świadomy konsument zwracaj uwagę na kraj pochodzenia
danego produktu i wybieraj tylko te, które pochodzą z najbliższej okolicy. Niech zasada: lokalne i sezonowe stanie się podstawą Twojej diety oraz innych wyborów konsumenckich.