Krok 13: Unikaj produktów zawierających olej palmowy
Olej palmowy występuje w przeważającej większości ciastek, batonów, w popcornie, chipsach, mrożonych frytkach, mięsie, rybach, pizzy, margarynach, zupach w proszku, płatkach zbożowych i wielu innych przetworzonych produktach. Towarzyszy
nam także na co dzień w łazience jako bazowy składnik szamponów, mydeł, płynów do kąpieli, kremów i odżywek (w składzie znajdziemy go pod nazwą Elaeis guineensis). Ponadto w kosmetyce występuje jako produkt bazowy wielu innych substancji, m.in. rozpowszechnionego detergentu sodium lauryl sulphate. Głównymi producentami oleju palmowego są Indonezja i Malezja (80% jego światowej produkcji). Palmy olejowe uprawiane są na wielkich, przemysłowych plantacjach, często (zwłaszcza w Indonezji) powstałych po świeżo wyczyszczonych (czyli najpierw spalonych a następnie wykarczowanych) obszarach lasów deszczowych a także cennych przyrodniczo torfowiskach. Ogromne ich połacie w Indonezji są wciąż karczowane. Tempo wylesiania indonezyjskich lasów deszczowych jest najwyższe na świecie – ok. 2% zalesionych powierzchni znika tam każdego roku. To nie wszystko – wraz z lasami giną zamieszkujące je zwierzęta. Zamiana lasów w plantacje palm olejowych jest obecnie największym zagrożeniem przede wszystkim dla orangutanów. Giną z głodu, w pożarach „oczyszczających” przeznaczane pod uprawę palm obszary, wreszcie – są traktowane na plantacjach jak szkodniki i zabijane. Dokładnie czytaj skład kupowanych przez Ciebie produktów. Unikaj tych, które zawierają olej palmowy. Robiąc to, przyczyniasz się nie tylko do ochrony dziewiczych lasów deszczowych, mających kluczowe znaczenie dla stabilności klimatu, ale również do przetrwania orangutanów. Czytaj więcej