Krok 43: Nie dla fast foodów
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w latach 2010-2012 głodowało prawie 870 mln ludzi. Problem w największym stopniu dotyka kraje rozwijające się – tylko 16 mln spośród głodujących mieszkało w krajach rozwiniętych. Przyczyną nie jest brak żywności, ale jej nierównomierna dystrybucja, brak środków na jej zakup i wyrzucanie około 30% żywności na śmietnik w krajach rozwiniętych. W krajach bogatych świetnie rozwija się sieć fast foodów, sztandarowy wytwór globalizacji. Jedzenie tego niezdrowego jedzenia oznacza rozwój intensywnego wielkoobszarowego rolnictwa generującego wiele zanieczyszczeń, w tym w krajach ubogich. Ponadto fast foody to góra opakowań, które trudno poddać recyklingowi, zła jakość odżywcza i w efekcie nadwaga. Wybierając się na obiad ze znajomymi omijaj lokale oferujące fast foody, wybierz restaurację oferującą lokalne produkty, przygotowywane na miejscu. Gdy planujesz wycieczkę, przygotuj
wcześniej kanapki, zapakuj je w papier śniadaniowy i zamknij w trwałym, wielokrotnie używanym pojemniku. Unikniesz tym sposobem pokusy w podróży zakupu niezdrowej żywności w jednorazowych opakowaniach.