Krok 19: Gotuj z głową
Gotowanie to prawdziwa sztuka. To stwierdzenie dotyczy również zarządzania energią wykorzystywaną do podgrzewania wody i produktów spożywczych. Energia w naszych
kuchniach pochodzi głównie ze spalania gazu lub dostarczana jest w postaci prądu elektrycznego zasilającego kuchenkę. To ważne, by w tym miejscu nie pojawiały się niepotrzebne straty, które przyczyniają się do destabilizacji klimatu. Garnek, który nie jest przykryty pokrywką, traci dwie trzecie energii. Niewłaściwie dobrany palnik do garnka jest kolejnym przykładem marnotrawstwa. Jeśli zawartość garnka została zagotowana, warto zmniejszyć ogień i utrzymywać tylko stan wrzenia. Przy gotowaniu wody na herbatę dobrze jest dobierać taką jej ilość, by starczyła dokładnie na tyle, ile było planowane. Te wszystkie działania wymagają uważności, a ta jest jednym z najważniejszych czynników zapobiegających negatywnym zmianom klimatycznym. Jeśli jesteś uważny w najprostszych, codziennych czynnościach, to na każdym kroku przyczyniasz się do ochrony klimatu. Gotuj z głową. Garnki przykrywaj pokrywkami. Gotuj zawsze tyle wody, ile za chwilę zużyjesz, a po zagotowaniu potrawy zmniejsz ogień w palniku.