Popularne stwierdzenie mówi o tym, że jesteśmy tym, co jemy. Jedzenie jest jedną z podstawowych czynności człowieka, podtrzymuje nasze życie oraz jest źródłem przyjemności. Coraz większa ilość ludzi zwraca uwagę na to, co je i jak je. Produkty organiczne, które były uprawiane bez udziału środków chemicznych są szczególnie cenione ze względu
na walory smakowe oraz pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Uprawy prowadzone w ten sposób wymagają jednak zdrowej gleby i stabilnych warunków środowiskowych, które gwarantują utrzymanie równowagi między uprawianymi roślinami, a innymi organizmami (grzybami, bakteriami, owadami) żyjącymi w bezpośrednim związku i bliskości z nimi.
Zagrożenia:
Ocieplanie się klimatu ma znaczący wpływ na rolnictwo. Rosnące temperatury, anomalie pogodowe, a także deficyty wody mogą mieć destrukcyjny wpływ na ilość i jakość produkowanej żywności. Jesteśmy u progu istotnych zmian w rolnictwie, zarówno w strukturze upraw, jak i w hodowli zwierząt. Towarzyszyć temu będzie również wzrost ilości szkodników upraw oraz patogenów niszczących plony, ponieważ część organizmów nie występujących do tej pory w klimacie umiarkowanym przywędruje do nas z cieplejszych rejonów świata. Niesie to z sobą szczególnie duże zagrożenie dla upraw prowadzonych w sposób organiczny. Tam bowiem równowaga bazująca na naturalnych mechanizmach samoregulacji może zostać szybko zakłócona przez czynniki wcześniej nie występujące, jak wyższa temperatura, mniejsza podaż wody, czy nieznane do tej pory szkodniki. To zaś może przyczynić się do niższych plonów, które w konsekwencji będą wiązać się z wyższą ceną produktów organicznych i z niższą ich dostępnością.
Co możesz zrobić:
Wspieraj organiczne rolnictwo poprzez kupowanie produktów atestowanych lub takich, które pochodzą ze znanych ci gospodarstw. Nawiąż bezpośredni kontakt z rolnikiem, który nie stosuje nawozów sztucznych, czy środków ochrony roślin. Takie organiczne i ekstensywne rolnictwo ma znacząco mniejszy destrukcyjny wpływ na klimat niż przemysłowe uprawy, w których stosuje się dużą ilość środków chemicznych oraz ogromne nakłady energii, wiążące się ze znacznymi emisjami gazów cieplarnianych. Wspieranie organicznego rolnictwa poprzez kupowanie i spożywanie produktów ekologicznych, najlepiej sezonowych i lokalnych, to jednocześnie dbanie o klimat oraz o własne zdrowie.